Dolce Baskenland – Baskenland is anders en niet zoals de rest van Spanje! Trots gelegen aan de noordelijke Atlantische kust, vlakbij de grens van Frankrijk, heeft de legendarische regio – plaatselijk bekend als Euskadi of in het Spaans País Vasco – zijn eigen taal, zijn eigen culinaire tradities en een onderscheidend geografisch en cultureel landschap. Hier reiken bergtoppen naar de hemel en worden sublieme rotsachtige baaien geteisterd door machtige Atlantische golven. Van sprookjesachtige dorpjes en moderne architectonische monumenten tot eten en wijn van wereldklasse.
Tijdens deze reis maakt u kennis met dit onontdekte stuk van Spanje. U krijgt een eerste impressie van uniek Baskenland en wellicht proeft het naar meer!
Vluchten worden uitgevoerd door luchtvaartmaatschappij KLM. Op de heenreis vliegt u vanuit Amsterdam naar de luchthaven Bilbao en de terugreis is vanuit luchthaven Bilbao. Vluchttijden kunnen per dag anders zijn dus wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.
Welkom in Spanje! Vandaag landt u vroeg in de ochtend op de luchthaven van Bilbao in Spanje om de komende dagen een Baskische ervaring van uw bucketlist af te kunnen strepen. Een fantastische regio waar vooral de gastronomie in een hoog vaandel staat!
Allereest gaat u richting het dorpje Getaria. Dit kleine, rustige vissersdorpje is door The New York Times uitgeroepen tot één van de plaatsen om te bezoeken. Niet voor niks; ze hebben Txakoli wijnen, mode en lekker eten! De eerste stop is een kleine familieboerderij waar de producten hier de afgelopen jaren hun weg hebben gevonden naar de beste restaurants in het Baskenland en de rest van Spanje. We verklappen niet te veel, maar het is een smaaksensatie! Nadat we uw smaakpapillen hebben geprikkeld met een paar glaasjes wijn, gaat u van de boerderij naar de vissershaven. Deze sfeervolle straten geven de perfecte gelegenheid om lokale txakoli-wijn en pintxos te proeven, maar eet en drink niet teveel. Voor de lunch gaat u het binnenland in om één van ‘s werelds beste restaurants te bezoeken! Zoals u misschien wel weet is lunchen hier geen snelle activiteit, dus u kunt de tijd nemen voordat u terug naar het hotel gaat.
Garaiko Landetxea- is een oud traditioneel huis omgetoverd naar modern waarbij rustieke authentieke elementen zijn behouden, zoals stenen muren, gecombineerd met elegant, eigentijds meubilair. De kamers zijn tot in de details ingericht en de bedden zijn naar verluid van zeer goede kwaliteit, waardoor u hier zalig zult slapen! Het personeel is ongelofelijk vriendelijk en ze staan elke dag met een glimlach voor u klaar. De ochtend begint hier goed met een verzorgd ontbijt, met zelfgemaakte producten. Het Garaiko Landetxea is gelegen nabij Durango, in een prachtige vallei op korte afstand van de Urkiola Natural Park. Ook in de historische stad Durango kunt u uw hart ophalen in het oude centrum. Geniet van een heerlijk koude biertje op het terras in het centrum. In de omgeving kunt u wandelen, fietsen en het platteland verkennen. Ben u een echte zon en strandliefhebber? Ongeveer een half uurtje rijden en u staat met uw voeten in het zand op het Baskische strand.
Dag 2:
Wakker worden tussen de bergen en frisse lucht zal u perfect klaarmaken voor de dag. Na het ontbijt en uitchecken gaat u naar het nabijgelegen Urkiola National Park om de overdaad aan lekker eten en drinken van gisteren eraf te lopen! Het park, dicht bij Durango herbergt enkele van de hoogste toppen in het Baskenland en de meest verbluffende landschappen. Het gebied is de perfecte plek voor fantastisch wandelingen. Na een paar uur wandelen en genieten van het spectaculaire landschap, zult u de bergen achter u laten en richting de Golf van Biskaje en de groene kust gaan. Een wandeling door een charmant vissersdorpje voor de lunch in een geweldig klein familiehotel waar typisch Baskische gerechten worden geserveerd, wordt gevolgd door een middag met diverse stops bij enkele van de mooiste dorpjes langs de kust. Deze lange dag zult u afsluiten in Bilbao in een geweldig hotel in het stadcentrum, perfect voor relaxmomentje met een Gin & Tonic…
Dag 3:
Nu u eindelijk in Bilbao bent, kunt deze stad gaan verkennen. Bilbao is de belangrijkste stad van de Baskische regio in het noorden van Spanje. Deze voorheen vervuilde, industriële en conflictueuze stad heeft zijn roestige coating afgeworpen en zichzelf getransformeerd in een glanzende, nieuwe, moderne, dynamische metropool. Druk en divers, en de stad is de thuisbasis van het wereldberoemde Guggenheim Bilbao. U zult vandaag de stad op de fiets gaan verkennen! In nauwe samenwerking met een echte lokal, zult u alles zien en leren van deze bruisende stad! De oude stad, de rivier, het hipstergebied, de 19e-eeuwse rijke uitbreiding en zelfs de oude haven worden bezocht. Maakt u zich geen zorgen, u zult onderweg vaak genoeg stoppen om even bij te tanken en om mooie foto’s te kunnen maken.
Vrije tijd voor de lunch met een veelvoud aan restaurants die Bilbao rijk zijn. Na een siësta gaat u naar het museum dat deze geweldige stad echt op de kaart heeft gezet. Een rondleiding door het Guggenheim Bilbao zal licht werpen op het gebouw zelf, maar ook op de huidige tentoonstellingen. Vanavond wacht een echt diner in lokale stijl. Één die maar heel weinig bezoekers (en de lokale bevolking) meemaken! De txoko is een vestiging/restaurant dat eigendom is van én wordt gerund door exclusieve leden. De producten worden gekocht of ingekocht en naar de txoko gebracht om te worden bereid door één van de exclusieve leden en de gasten. U trekt een schort aan, wast uw handen en raakt betrokken bij deze echt Baskische traditie. Hakken, roeren, openen, serveren, schenken, kletsen, leren…. Het is een teamprestatie! Samen aan heerlijk tafelen met goede wijn is één van de geneugten des levens, en we kunnen niet wachten om u te laten deelnemen aan deze bijzondere ervaring!
Dag 4:
Na het ontbijt vertrekt u naar de nabijgelegen Baskische provincie Alava waar u een workshop krijgt van een aantal zeer enthousiaste lokals. U bezoekt een prachtige boerderijproducent die al drie generaties lang wordt gerund en waar enkel ongepasteuriseerde schapenmelk wordt geproduceerd met behulp van hun eigen kudde schapen van het Latxa-ras. Idiazabal Cheese is een product met zijn eigen ‘Denominación de Origen’ de Spaanse versie van de ‘A.O.C’ zoals al eens eerder tijdens deze reis genoemd. De charismatische eigenaren zullen u door het volledige proces leiden, eindigend met een proeverij van al hun producten waaronder ook honing uit hun eigen bijenkorven. Vervolgens gaat u op pad naar een ander klein familiebedrijf. De Aiala-vallei is één van de drie Baskische regio’s met de ‘Denominación de Origen’ voor Txakoli-wijn. Een unieke en steeds populairdere wijn! Terwijl u deze beste wijn van de regio proef, zal de eigenaar de processen en haar baanbrekende methoden en ethos achter de heropleving hiervan uitleggen. U zult niet alleen kennismaken met de wijn, er zal ook een lunch van lokale, seizoensgebonden producten voor u bereid worden. Zoek een fijn plekje ofwel onder de veranda als het weer het toelaat, of in de boerderij! Gebruik deze tijd om te genieten van het beste van wat Baskenland te bieden heeft! Terug in Bilbao voor de avond bent u vrij om te doen wat u maar wilt.
Dag 5:
Na het ontbijt is het tijd om uit te checken bij uw hotel. Vervolgens wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht terug naar Nederland.
Hotel Miro Bilbao- is één van de weinige boetiekhotels en kan niet beter gelegen zijn; direct tegenover het Guggenheim museum. Dit kunstzinnige boetiekhotel, de creatie van modeontwerper Antonio Miró, is een viersterrenhotel, maar met een vijfsterren-gastenservice! Ontwerper Miró wordt de Spaanse Calvin Klein genoemd, wat zijn affiniteit met neutraal beige en witte, strakke lijnen en slechts af en toe een vleugje kleur in de kamers verklaart. Terwijl de hoger gelegen kamers het beste uitzicht hebben, hebben alle kamers kamerhoge ramen waardoor de kamer open en luchtig aanvoelen. Marmeren badkamers verhogen de luxefactor! Het hotelpersoneel is altijd meegaand en enthousiast om uw verblijf te verbeteren. Er is een comfortabele zithoek met leren banken, een bibliotheek op de bovenverdieping en een kleine fitnessruimte. Reserveer een uur in de sfeervolle spa voor individueel gebruik en geniet van de hamam, hydromassagedouche en bubbelbad. Bij het ontbijt wordt de nodige aandacht besteed aan de details: het Brown Bread Bag-ontbijt (zo beroemd dat het zelfs een eigen Instagram heeft) is 100 procent lokaal, met zuurdesem en jam van een lokale bakkerij, met de hand gemaakt in Baskenland. De à-la-carteselectie is ook verleidelijk – geniet van alles, van hummustoast tot een gezonde geroosterde appelpap tot een volledig Engels ontbijt met varkensvlees, met lokale bloedworst, spek en worst.
Reissom op basis van 2 samenreizende personen:
vanaf € per persoon
Reissom inclusief:
Reissom exclusief:
De informatie in ons reisvoorstel wordt met grootste zorg samengesteld en onderhouden. Ondanks dat kan het voorkomen dat u typefouten aantreft. Voor dergelijke fouten kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld. Alle genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en/of typefouten.